Любопитни факти за Копривщица

24 декември 2020
Любопитни факти за Копривщица

До 1964 г. Копривщица е най-високо разположеният град в България - надморска височина около 1060 м. През септември 1964 г. с указ за град е обявено село Чепеларе, което е над 1200 м. н. в.

Според легендата млада жена се заселила на мястото на днешна Копривщица, тъй като местността ѝ се сторила подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си тя заминала за Одрин, където измолила от султана ферман, чрез който ставала владетелка на Копривщица, а селото получавало големи привилегии. В този ферман за първи път султанът нарекъл Копривщица Авраталан – „женска поляна“, название, което след това често се използвало от турците.

Във френския лицей в Цариград Каблешков се сблъсква с познатия му от Пловдив гърцизъм и след един бой с гърци се отказва от името си Тодор (от гръцки произход - теос (бог), дорос (подарък)) и настоява да се обръщат към него с българското Богдан.

Истинското име на великия български революционер Георги Бенковски е Гаврил Груев Хлътев. Фамилията Бенковски копривщенецът взема от полския революционер Антон Бенковски, избягал от заточение на о-в Сахалин. По-късно Бенковски заменя името Антон с Георги.

Тунелът "Козница" се намира на подбалканската железопътна линия между София и Бургас. Носи името на рида Козница, под който преминава, и има дължина от над 5800 м., която понастоящем се изминава за около 10 минути. Строежът започва през 1949 г. и завършва през 1951 г.

Гара Копривщица се намира на подбалканската железопътна линия на около осем километра от град Копривщица.

"Не само цариградските, но и виенските моди се срещаха в нашето малко планинско градче. Всеки копривщенин, който ходеше по чужбина - а най-малко половината от тях ходеха - считаше за дълг да донесе нещо на жена си, с която да я отличи от другите. И чудното е, че тогаз мъжете се надпреварваха в накитите на жените си; те избираха модното и го въвеждаха у себе си. Помня го като днес, че там се носеха и виенски чепици, и лионски копринени рокли, и цариградски кърпи за шев, и египетски контоши със златни ибришими, но и шопски сукмани, краставоселски кърпи и етрополски цървули.“ Из спомените на Михаил Маджаров

"- Един чуждестранен принц ще дойде в България със своите чужди идеи, със своите дворцови нрави, той ще иска да ни направи таквиз, каквато е неговата класа - разкошни, развратни и надути. Няма народ, по-пригоден за републиката, отколкото нашият. Махни само турската власт и републиката е готова, тя съществува в нашите села, в нашите общини. Че кой управляваше досега Копривщица, неграмотният ага ли?" Георги Бенковски - цитат от спомените на Михаил Маджаров, който е племенник на великия ни революционер.